Esemény Naptár

április 2019
h k s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC

Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.
Az oldal fejlesztési stádiumban. Köszönjük türelmüket, megértésüket.

Archívum

A Kőszegi Kaszinó Egyesület 1857-es alapszabálya

 

(A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből)

A Kőszegi Kaszinó egykori elnökei voltak

gróf Festetics Elek (1867-):

(A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből)

dr. Waisbecker Antal (1882-):

(A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből)

Schönbauer János (1888-):

(A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből)

dr. Stúr Lajos (1902-1914)  középen, a Kaszinó zenekarával, a Stúr-zenekarral:

(Gödölle Gyuláné tulajdonában álló kép másolata)

Waldmayer Károly (1936-):

(A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből)

A Kaszinó székhelye kisebb megszakításokkal 1889-től 1944-ig a Czeke-féle házban, a Király u. 4-ben volt (jobbról a 2. ház).

1870 körül:

A XIX. – XX. század fordulóján:

Tagdíjbefizetést igazoló aláíróív 1870-ből

A dokumentum érdekessége, annak kétnyelvűsége, valamint akkor is voltak anyagi nehézségei az egyesületnek, ezért három évre előre szedték a tagdíjakat. Külön érdekessége az aláíróívnek, hogy a 23. aláíró Stipkovits Mihály, akinek dédunokája Stipkovits István vezetőségi tagja egyesületünknek.

Tagdíjbefizetést igazoló dokumentum 1876-ból

A dokumentum érdekessége, hogy a 11. aláíróként szereplő “Stefan Küttel“, Küttel István dédunokája, dr. Küttel István tagja egyesületünknek.

(A tagdíjak befizetését igazoló dokumentumok a Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményéből származnak)

Az Államrendőrség kőszegi városi és írottkői járási kapitánysága az alábbi, 1948. IV. hó 8-án írt “JELENTÉS”-ében a “felszabadulás” után megszűnt,  feloszlatott(?) Kőszegi Polgári Kör múltbéli tevékenységét vizsgálta. A vizsgálat különösen kiterjedt arra, hogy az egyesület folytatott-e politikai tevékenységet.

A dokumentum érdekessége, hogy az egyesület egykori pénztárosának, Lauringer Eleknek, a fia, Lauringer Béla, az egykori társelnökének, Küttel Dezsőnek, az unokája, dr. Küttel István tagja egyesületünknek.

(A Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárának gyűjteményéből)

A Kőszegi Polgári Kaszinó újraalapítása 1999. május 14-én

A kép az első székhelyünkön, a Gesztenyés Étteremben egy rendezvényen készült:

2002.februárjában a Kaszinó vendége volt dr. Vukán György:

2002. április 4-én a Kőszegi Polgári Kaszinó volt a házigazdája az Orbán-Schüssel találkozónak:

2002-892-19 2002-892-25

2002-892-27

2002. május 11-én a Kaszinó vendége volt dr. Habsburg Ottó és felesége:

2006. november 25-én életének 99. évében elhalálozott Dénes Andor tanár úr, a Kőszegi Polgári Kaszinó újraalapító elnöke. Az alábbi képekkel “Bandi bácsira” emlékezünk.

A Kőszegi Polgári Kaszinó által elhelyezett emléktáblák és emlékkövek

Tornay Endre András szobrászművész, kaszinótag alkotása a kőszegi várparkban elhelyezett millenniumi emlékkő:

2009. szeptember 10-én a Kaszinó emléktáblát helyezett el a Jézus Szíve-templom belső falára dr. Székely László apátplébános emlékére. Az emléktáblát a Polgári Magyarországért Alapítvány által meghirdetett emléktábla pályázatán nyertük.

Az ötletgazda a plébános unokahúga, dr. Kósa Csabáné Székely Orsolya volt:

2010. június 4-én Kincs István apátplébános emlékére a Kaszinó emléktáblát helyezett el a Szent Imre templom falára. Az emléktáblát a Polgári Magyarországért Alapítvány által meghirdetett emléktábla pályázatán nyertük.

Az ötletgazda Lehel Károly tanár,  kaszinótag volt:

2010. július 23-án a Kaszinó kezdeményezésére Gunter Demnig német művész botlatókövet helyezett el Bass Rezső állatorvos, gyárigazgató, Kaszinó választmányi tagjának emlékére az Árpád tér 13. sz. alatti ház előtti járdarészben.

Az ötletgazda dr. Küttel István, kaszinótag volt:

Forrás:

Tóthárpád Ferenc: A Kőszegi Kaszinó 170 éve

2009. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján megtartott beszédében

dr. Küttel István  meghirdette a

MESÉLNEK A HÁZAK KŐSZEGEN

című programot:

Lényege, hogy az államosított házakon, boltokon emléktáblákat helyezünk el. A tábla szövegezését a következőképpen képzelem el: „E ház, vagy bolt államosítás előtti utolsó tulajdonosa: XY volt” .

Egyéni véleményem szerint szükség van még egy, más szövegezésű emléktáblára is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Kőszegi Zsidó Közösségéhez tartozó polgártársaink többsége (117-ből 101) a Holokauszt áldozatává vált. Ők az államosítást meg sem érhették! Így számos leszármazottak nélkül maradt háztulajdon, bolttulajdon tulajdonjoga már ekkor a városra szállt. Ezeken a házakon, boltokon elhelyezett táblák szövegezése a következő lenne: „E ház, vagy bolt Holokauszt előtti utolsó tulajdonosa XY volt” Ez a program önkéntes. Kérem ehhez a volt háztulajdonosok illetve azok leszármazottjainak, a város vezetésének, történészeinek, levéltárosainak, jogászainak, a kortanúknak, és nem utolsó sorban ezen házak legújabb kori tulajdonosainak segítségét is.

A program még el sem kezdődött, de egy követője már van: Ez pedig a Tornay család, a Küttel villa, később Bartha László festőművész által lakott villa legújabb kori tulajdonosai. Tornay Endre András szobrászművész gyönyörű emléktáblát készített a ház államosítás előtti utolsó tulajdonosa Küttel Ferdinánd emlékére. Felesége, Jula asszony halottak napján minden évben saját maga által készített koszorút helyez el Küttel Ferdinánd és felesége Wolf Melitta sírjára. Köszönet érte.

Reményeim szerint így fognak mesélni a házak a teljesség igény nélkül, Czekéékről, Stúrékról, Szovjákékról, Riedlékről, Lauringerékről, Róthékról, Chernelékről, Müllerékről, Waisbeckerékről, Deutschékról, Kopfsteinékről, Schwarzékról.

Tisztelt Kőszegiek! Gyógyítsuk együtt a sebeket!